Fínski bádatelia: Čeľabinský meteorit pochádza asi zo súhvezdia Pegas

19.02.2013 Celý región

Moskva (TASR) - Fínski vedci stanovili radiant bolidu - miesto, odkiaľ z pohľadu pozemšťana letelo kozmické teleso, ktoré minulý piatok v podobe meteorického dažďa zasiahlo uralské mesto Čeľabinsk a okolie.
Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na závery fínskych odborníkov informovala, že radiant čeľabinského bolidu vychádza zo súhvezdia Pegas. Na miesto pádu meteoritu dnes z Moskvy odchádza expedícia Ruskej akadémie vied. Ako dnes na tlačovej konferencii v Moskve spresnil riaditeľ Ústavu geochémie a analytickej chémie Erik Galimov, vedci získali z ministerstva pre mimoriadne situácie prísľub, že ich pustia na miesto pádu meteoritu.
Miestni vedci sa totiž počas víkendu sťažovali, že polícia im nedovoľuje priblížiť sa k diere v ľade na zamrznutom jazere Čebarkuľ, kam podľa predpokladov spadol fragment meteoritu.
Zozbieraný materiál prevezú vedci do Moskvy a po analýze vzoriek, ktorá by mala trvať asi dva týždne, budú informovať verejnosť.
Obyvatelia Čeľabinska a ďalších osídlených lokalít v oblasti pohoria Ural mohli minulý piatok pozorovať na jasnej oblohe bolid - ohňovú guľu s dymovým chvostom. Jeho pád sa končil mohutným zábleskom a výbuchom, ktorý - ako dnes napísala RIA Novosti - silou zodpovedal zemetraseniu s intenzitou 4,0 stupňa. Vzniknutá tlaková vlna poškodila mnohé budovy, porozbíjala v oknách sklené výplne, ktoré zranili stovky ľudí, a vyvolala paniku obyvateľstva.
 

Vyberte región